Vapaaehtoistoiminta

rentnergruppeYSTÄVIÄ yksinäisille,
piristystä päivään

Oletko joskus ihmetellyt satamaan tai torille pöllähtävää pyörätuolia tai rollaattoria käyttävää, ikäihmisten ryhmää, joka saattajiensa kanssa nautiskelee jätskit tai kahvit ja poistuu sitten suurella tilataksilla? Palvelutalon asukkaat ne siinä viettävät laatuaikaa, ehkä Lahden Lähimmäispalvelun vapaaehtoisten avustamina. Tai onko palvelutalossa asuvalla omaisellasi usein hyvin hoidetut kädet ja huolella lakatut kynnet? Nekin saattavat olla vapaaehtoistyön tulos.

Vapaaehtoistyö on aina ollut tärkeä osa Lahden Lähimmäispalvelun toimintaa. Itse asiassa yhdistyksen perustivat vuonna 1987 juuri vanhusten ystävinä toimineet vapaaehtoiset. Sittemmin olemme kasvaneet yhdeksi Lahden suurimmista vapaaehtoistoiminnan organisaatioista. Vuonna 2017 kauttamme tehtiin yli 3000 tuntia vapaaehtoistyötä.

Suurin osa vapaaehtoisistamme tekee ystäväpalvelua, missä käydään tietyn ikäihmisen luona juttuseurana tai ulkoiluapuna. Vierailemme säännöllisesti lahtelaisissa palvelutaloissa, ilahduttaen asukkaita yhteislaulutilaisuuksilla, ryhmätoiminnalla ja hemmottelulla. Olemme kehittäneet myös vuodeasukkaille suunnattua virkistystoimintaa. Vapaaehtoiset kokevat saavansa iloa ja merkitystä toisten auttamisesta, ikäihmiset ovat mielissään ystävästä ja kuuntelijasta. Onpa joku sanonut mielialansa kohentuneen ja tulevien käyntien odottamisen antavan toivoa elämään.

VapaaehtoistoiminTAMME sisällöt

1. Perinteinen tukihenkilötoiminta, jossa koulutamme uusia vapaaehtoisia kaksi kertaa vuodessa. Toimintaan voi sitoutua säännöllisesti tai satunnaisemmin. Välitämme vapaaehtoisia ystäviä ja tukihenkilöitä lahtelaisille vanhuksille sekä koteihin että palvelutaloihin monenlaisiin tehtäviin:

• juttuseuraksi
• ulkoilukaveriksi
• lukemaan lehteä ja muistelemaan menneitä
• tuomaan virkistystä päiväsaleihin
• avustajaksi retkille ja tapahtumiin
• laulattamaan yhdessä lauluryhmämme kanssa.

2. Ikäihmisten kohtaamispaikkatoiminta, jossa pyritään luomaan ikäihmisille kohtaamispaikkoja Lahden eri kaupunginosiin. Yhdistys kouluttaa vapaaehtoiset kohtaamispaikkaemänniksi/-isänniksi ja ohjaa toimintaa. Tästä esimerkkinä Lyylin Tupa kauppakeskus Triossa perjantai-aamupäivisin.

3. Yhdistyksessä tapahtuva toiminta, esim. postitukset, kahvitukset ja muut avustavat tehtävät Ystäväpirtillä.

4. Seutukunnallinen vapaaehtoistyö Päijät-Hämeen alueella, yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkoston työmuotoina esim:

• koulutus
• yhteiset tapahtumat ja vierailut
• kokemusten ja tiedon jakaminen
• materiaalin, kuten kaavakkeiden, kehittäminen ja levittäminen.

Järjestämme vapaaehtoisillemme peruskurssin lisäksi muutakin koulutusta toiminnan tueksi, työn ohjausta, tapaamisia ja virkistystä sekä mahdollisuuden yhteisöllisyyteen ja hauskaan yhteiseen hyvän tekemiseen!

Mikäli sinä tai läheisesi tarvitsee ystävää tai haluat ryhtyä vapaaehtoiseksi, otathan yhteyttä! Kerromme Sinulle mielellämme lisää yhdistyksen vapaaehtoistyöstä.

Yhteystiedot

• Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Maarit Ahlqvist
p. 050- 322 2853
maarit.ahlqvist@pp1.inet.fi