RÄPÄTIT – Lahden Lähimmäispalvelun räppäävät seniorikuorolaiset

Julkaistu 26.11.2020! Katso ja kuuntele tarkasti!

Ikärikkaat Räpätit nostavat uudella kappaleellaan keskusteluun tärkeän aiheen -hersyvää huumoria unohtamatta!

Musiikkivideo vie katsojat kesäisiin tunnelmiin, Kartanon ja Kariniemen tuttuihin maisemiin. Tanssiaskeleita otetaan muun muassa vanhan Urheilutalon paikalla olevan skootti-puiston aaltoilevalla tasanteella, Inspiksen kahvilan edustalla ja lopulta myös vanhan kesäteatterin lavalla. Pisteenä i:n päälle ovat Salpauksen opiskelijoista koostuva yleisö, ihka oikea dj ja burleskimummot.

Musiikkivideo on syntynyt ylisukupolvisen työryhmän taidonnäytteenä. Sen tekemistä ovat tukeneet monet paikalliset tahot: upeasta vaatetuksesta vastaa muun muassa lahtelainen MariMari. Kappaleen on tehnyt yhteisömuusikko Laura Kaartinen. Ryhmäläiset ovat ideoineet biisiin sopivan koreografian Eeva Ratalahden ohjauksessa. Myös muut musavideon ideat ovat lähtöisin ryhmän sisältä, vaikka video on Jesse Liimataisen tekemä. Kappaleen äänityksen ja miksauksen takana on Jussi Miettola. Kappale äänitettiin Koulutuskeskus Salpauksen studiossa.

Tällä hetkellä Räpätit ryhmään kuuluu 12 lahtelaista ikäihmistä. He ovat iältään 67-94 -vuotiaita. Räpätit on Lahden Lähimmäispalvelu ry:n koordinoimaa Kiinni Elämässä -toimintaa, jota rahoittaa STEA. Toiminnassa kehitetään mm. ylisukupolvisia vanhustyön muotoja, järjestetään ryhmätoimintaa ja tapahtumia sekä retkiä kotona asuville ikäihmisille.

Musiikkivideon tekoa on tukenut Suomen Kulttuurirahasto taidetta hoitolaitoksiin apurahalla.

Lue myös Etelä-Suomen Sanomien artikkeli 30.11.2020 ”Lahtelainen Räpätit julkaisi uuden musiikkivideon – nyt kuullaan, miltä paikallinen liikenne näyttää rollaattorin takaa katsottuna”

Räppiä, Liikkeitä ja  Musiikkivideota!   ”Valot ei sammu” 

Kuvassa ihanat Räpätit syksyllä 2020 ”lottoarvonnan kuvauksissa on helppo hymyillä”.

Laula ja treenaa uusinta kappaletta ”Mummot punasissa” Laura Kaartisen kanssa:

Treenivideo 2:

 

 

Räppäävä seniorikuoro RÄPÄTIT SEKÄ LOTILAN 6B HURMAAVAT Lahti räp -videolla.         
Katso tästä tai youtubesta.

Lahtelaiset ikäihmiset valkokankaan valokeilaan – rajoja rikkovan Räpätti -ryhmän tarinasta ryhdytään tekemään dokumenttielokuvaa

Tarkoituksena on tallentaa ainutlaatuisen ryhmän toimintaa aidoissa tilanteissa ja antaa ryhmäläisille mahdollisuus kertoa omin sanoin, miltä tuntuu toimia, esiintyä ja tehdä musiikkia tässä elämän vaiheessa.

Taiteen keskustoimikunnan tuella alkuun polkaistavan elokuvan ohjaaja ja tuottaja on Julia Palmiola ja kuvaaja Arttu Peltomaa.

Räpätit -ryhmä perustettiin vuonna 2018, kun yhteisömuusikko Laura Kaartinen ryhtyi tekemään musiikkia yhdessä Lahden Lähimmäispalvelu ry:n kaupunginosakerholaisten kanssa. Ryhmäläisten ajatuksista ja muistoista syntyneiden laulujen esittäminen on alusta asti ollut ryhmän sydän. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu 13 lahtelaista ikäihmistä. He ovat iältään 65-94 -vuotiaita. Toiminta on kaikille avointa, joten uudetkin jäsenet ovat tervetulleita. Kiinnostuneet olkaa yhteydessä Jonnaan.

”Lahtelaisseniorien Räpätit -ryhmä räppää pian valkokankaalla” kertoi Etelä-Suomen sanomat dokumentin teosta kesäkuussa.

Tällä hetkellä Räpätit suunnittelevat myös toista musiikkivideotaan Mummot punasissa -nimiseen kappaleeseen. Syksyn aikataulu selviää myöhemmin.

KEVÄÄN 2020 HARKKA- JA KEIKKAKALENTERI
Kevään 2020 Keikka- ja harkkakalenteriin tuli peruutuksia koronaviruksen vuoksi.
Helmikuussa toteutui keikka Sovituksen kirkossa Hollolassa.

KESÄ/SYKSY 2019 OLI TÄYNNÄ TREENAAMISTA JA HIENOJA KEIKKOJA 
Uudetkin Räpätit ovat edelleen tervetulleita mukaan! Syksyn treeneissä on työstetty uusia kappaleita. Lauluharjoitusten lisäksi keskityttiin myös koreografiaan. Räpäteillä on nyt oikeanlaiset hip hop -muuvit hallussa!
Suurella yleisöllä on ollut kesän ja syksyn 2019 aikana mahdollisuus nähdä ihanat senioriräppääjät keikoilla. Keikkoja heitettiin Lahden Lähimmäispalvelun kesäjuhlassa, Lahti Block Partyssa, Töölön Palvelukeskuksessa Helsingissä, Harjulan Setlementissä sekä Valli ry:n liittokokouksessa Lahden Seurahuoneella. Valot eivät sammu edelleenkään!

Tästä näet Lahti Räpin Block Partyn keikalla kesällä 2019:

MUSIIKKIVIDEO ON NYT JULKAISTU
Räpätit kokoontuivat jälleen helmikuussa 2019 pariin otteeseen Lauran johdolla. Yksi keikkakin tehtiin ja jatkoa on luvassa myöhemmin keväällä. Uudetkin Räpätit ovat tervetulleita mukaan!
Maaliskuussa 2019 julkaistiin musiikkivideo (artikkelin ylälaidassa) YouTuben Lahden Lähimmäispalvelu ry:n kavanalla. Ja samalla aloitettiin laaja tiedotuskampanja, jotta musiikkivideo ja sen tärkeä sanoma saadaan levitettyä mahdollisimman laajalle alueelle. Ensimmäisenä aiheesta ehti uutisoimaan Etelä-Suomen Sanomat.

Räpätit syntyi Kiinni elämässä-hankkeen kaupunginosakerhoissa käyvien seniorien, projektikoordinaattori Jonna Piipponen-Karkulowskin ja yhteisömuusikko Laura Kaartisen jo pidempään kestäneen yhteistyön jatkeena. Lahden Iloa Arkeen -tapahtumaan pohdittiin ohjelmaa ja yhteisessä ideoinnissa esille nousi ajatus mummoräpin tekemisestä.

Laura Kaartinen sävelsi ja sanoitti Lahti-räpin ikäihmisten kanssa käymiensä rupattelutuokioiden pohjalta. Niissä keskusteltiin maailman menosta ja muuttumisesta monelta kantilta, niin hyvässä kuin pahassa. Esille nousi paljon tärkeitä teemoja. Näitä merkittäviä asioita Laura sisällytti Lahti-räpin tekstiin. Räpissä sanotaan mm. näin:
” Ei pysytä vauhdissa mukana, kun kaikki asiat on koneiden takana
Kela, pankki, Posti HUHUU, me halutaan henkilökohtaista palveluu ”

Ensiesiintymisensä Räpätit teki yhdessä Lotilan koulun 6B -luokan kanssa Iloa Arkeen -tapahtumassa 5.9.2018 Trion pohjakerroksessa.

Treenejä on jatkettu syksyn aikana ja Räpättien sanoma on kuultu. Kuorolaisia on haastateltu Radio Voimaan ja Ylen Lahden radioon. Mummoräppi on saanut myös palstatilaa Etelä-Suomen Sanomissa. Radio Voiman haastattelun voit kuunnella tästä linkistä. 

2.11.2018 Räpätit ja Lotilan 6B olivat studiossa, missä Lahti-räppi äänitettiin. Niin ikärikkaat kuin nuoretkin ovat kokeneet projektin arvokkaaksi ja sukupolvien välisen kanssakäymisen omaa elämää rikastavaksi kokemukseksi. Paikalla olivat myös ESS:n kulttuuritoimittaja ja Yle Lahden alueuutisten kuvausryhmä. Ylen uutisointia aiheesta löydät tästä linkistä.

Räpäteistä on siis tullut räppitähtiä! Ja syystä, sillä nämä ikärikkaat ovat tärkeällä asialla. Räpättien taipaleesta on tekeillä myös musiikkivideo, jonka olisi tarkoitus olla valmis julkaistavaksi vielä vuoden 2018 puolella. Video on tarkoitus toimittaa muun muassa kansanedustajien ja hallituksen nähtäväksi ja kuultavaksi.

Lisää tietoa mummoräpin edelläkävijöistä saat Etelä-Suomen sanomien artikkelista sekä videolta.

Kysy lisää Kaisulta: 050 431 9937