RÄPÄTIT – Lahden Lähimmäispalvelun räppäävät seniorikuorolaiset

Räpätit syntyi Kiinni elämässä-hankkeen kaupunginosakerhoissa käyvien seniorien, projektikoordinaattori Jonna Piipponen-Karkulowskin ja yhteisömuusikko Laura Kaartisen jo pidempään kestäneen yhteistyön jatkeena. Lahden Iloa Arkeen -tapahtumaan pohdittiin ohjelmaa ja yhteisessä ideoinnissa esille nousi ajatus mummoräpin tekemisestä.

Laura Kaartinen sävelsi ja sanoitti Lahti-räpin ikäihmisten kanssa käymiensä rupattelutuokioiden pohjalta. Niissä keskusteltiin maailman menosta ja muuttumisesta monelta kantilta, niin hyvässä kuin pahassa. Esille nousi paljon tärkeitä teemoja. Näitä merkittäviä asioita Laura sisällytti Lahti-räpin tekstiin. Räpissä sanotaan mm. näin:
” Ei pysytä vauhdissa mukana, kun kaikki asiat on koneiden takana
Kela, pankki, Posti HUHUU, me halutaan henkilökohtaista palveluu ”

Ensiesiintymisensä Räpätit teki yhdessä Lotilan koulun 6B -luokan kanssa Iloa Arkeen -tapahtumassa 5.9.2018 Trion pohjakerroksessa.


Treenejä on jatkettu syksyn aikana ja Räpättien sanoma on kuultu. Kuorolaisia on haastateltu Radio Voimaan ja Ylen Lahden radioon. Mummoräppi on saanut myös palstatilaa Etelä-Suomen Sanomissa. Radio Voiman haastattelun voit kuunnella tästä linkistä. 

2.11.2018 Räpätit ja Lotilan 6B olivat studiossa, missä Lahti-räppi äänitettiin. Niin ikärikkaat kuin nuoretkin ovat kokeneet projektin arvokkaaksi ja sukupolvien völisen kanssakäymisen omaa elämää rikastavaksi kokemukseksi. Paikalla olivat myös ESS:n kulttuuritoimittaja ja Yle Lahden alueuutisten kuvausryhmä. Ylen uutisointia aiheesta löydät tästä linkistä.


Räpäteistä on siis tullut räppitähtiä! Ja syystä, sillä nämä ikärikkaat ovat tärkeällä asialla. Räpättien taipaleesta on tekeillä myös musiikkivideo, jonka olisi tarkoitus olla valmis julkaistavaksi vielä vuoden 2018 puolella. Video on tarkoitus toimittaa muun muassa kansanedustajien ja hallituksen nähtäväksi ja kuultavaksi.

Lisää tietoa mummoräpin edelläkävijöistä saat Etelä-Suomen sanomien artikkelista sekä videolta. Kuulostellaan, miten Räpättien taru jatkuu vai jatkuuko.