Puutarhatoiminta

Niittykestit on kotona asuville ikääntyneille suunnattu koko kesän mittainen kohtaamispaikka. Mukkulan, Kiveriön ja Paavolan kaupunginosissa. Niittykesteillä ikääntyneet voivat virkistyä niittykukkien ja hyötykasvien keskellä toisiaan tavaten. Mukana puutarhojen hoidossa Lahden ympäristöpaja, nuoret kesätyöntekijämme ja vapaaehtoisemme.

Nautiskelua Niittykesteillä. Kuva: Eini Sairola

Niittykesteillä on mahdollista myös osallistua istutusten hoitoon ja tehdä pieniä ympäristötekoja esim. rakentaa hyönteishotelli.

Hyönteishotellitalkoot Laaksokadulla. Kuva: Helmi

Toimintaa järjestetään 1.6.-31.8. välisenä aikana:

MUKKULA, Kilpiäistentie 3, kirkon viereinen pelto

  • maanantaisin klo 10-12

KIVERIÖ Hirsimetsäntie 64

  • tiistaisin klo 10.30-12.30

PAAVOLA Laaksokatu 13

  • keskiviikkoisin klo 13-15
Retiisit yhteisestä puutarhasta. Kuva: Eini Sairola

TULE MUKAAN TAPAHTUMIIN:

  • Ke 4.8. klo 13-15 Perhosbaaritalkoot, Laaksokatu 13, sisäpiha

    To 12.8. Klo 11-14 Linnunpönttötalkoot, Laaksokatu 13 sisäpiha

  • Kohtaamispaikat joka viikko koko kesän. Tervetuloa!

Ota omat eväät mukaan ja lähde nauttimaan luonnosta! Tule silloin kun sinulle sopii- paikalla on myös puutarhaemäntä sovitusti ma-ke. Tervetuloa myös mukaviin tapahtumiin kohtaamispaikoilla. Saat lisätietoa toiminnasta soittamalla, tai täältä nettisivuilta. Huomioimme toiminnassa ajankohtaiset koronaohjeet. Kysy lisää: Jonna p. 050 431 9937 /Helmi 0504481202

Syyskuun ohjelmaa:

To 2.9. klo 13-15 Sadonkorjuujuhlat, laaksokatu 13 sisäpiha

Ma 27.9. klo 10-12 Niittokestit, Kilpiäistentie, Mukkulan kirkon viereinen pelto                               -Kesän viimeinen niittytapaaminen. Huom. säävaraus

 

Olemme osa Lahden Ympäristöpääkaupunki 2021 -ohjelmaa! Löydät kaikki tapahtumat osoitteesta greenlahti.fi/tapahtuma-arkisto

Mukkulassa temme yhteistyötä LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun Yhteinen Mukkula-projektin kanssa.

#niittykestit #yhteisöllinenpuutarha #sukupolvetkohtaa #lahdenympäristöpaja #yhteinenmukkula #lahdenlahimmaispalvelu #TehtyKestäväksi #GreenLahti

 #ympäristöpääkaupunki

Kohdataan Niityllä, kesän 2021 postikortit ja hyönteishotelliaihiot. Kuva: Helmi Ahvenniemi Kortit: Hanna Virtanen
Alussa oli siemeniä, haave ja hyvä porukka. Toukokuu 2021. Kuva: Eini Sairola
TARINAA PUUTARHAtoiminnasta menneiltä vuosilta:

”Parasta on upottaa sormet multaan, seurata kasvien kasvua ja nauttia yhdessä sadosta” 

Omatoimipuutarha toi hyvinvointia kotona asuville ikäihmisille –
ryhmätoiminnan taukoaminen ei estänyt puutarhassa toimimista kesällä 2020. Kasvatimme hyötykasveja ja toivekukkia. Puutarha laitettiin talviteloille syyskuun lopussa.

Perinteiset sadonkorjuujuhlat järjestettiin perjantaina 28.8.2020. Iloista väkea oli paikalla ja hyvä tunnelma ja kohtaamisen riemu välittyi kaikille! Mukava juttu, että kerholaisia ympäri kaupunkia oli paikalla ja turvavälit toteutuivat hienosti. Kiitos mukana olleille Salpauksen opiskelijoille sekä Oijalan luomutilan Matille!

Ryhmätoiminnan tauko ei estänyt Kiveriön puutarhassa käymistä kesällä 2020. Hyötyviljelylaatikoihin yhdessä istutetut yrtit ja salaatit ovat kaikkien ihailtavana. Kukkalaatikkojen lempikukat ilahduttavat niin asukkaita kuin vierailijoitakin. Ensimmäisenä toimintavuonna toivekasvina istutettu kirsikkapuukin voi hyvin. Lue lisää Etelä-Suomen Sanomista 5.7.2020 Haastattelussa Eeva, Olivier ja Jonna.

Osallistua saa omatoimisesti itselle sopivalla tavalla: kuopsuttamalla, kastelemalla, nyppimällä tai vaikka vaan ihastelemalla. Puutarhaan saa myös tulla jutustelemaan ja nauttimaan vihreästä keitaasta. Sinä ikäihminen tai eläkeläinen- voit ottaa oman pussin mukaan ja napata salaattia leivän päälle yhteisestä puutarhasta.

Iloinen Irja napsii ruohosipulia. Puutarha tuo iloa 🙂

 

 

 

 

Hirsimetsäntiellä Kiveriössä yhteisöllistä puutarhatoimintaa on järjestetty vuodesta 2016 alkaen. Lantiokorkuiset kasvulaatikot ovat jokaiselle ikäihmisille mahdollisuus osallistua omien voimien mukaan puutarhan hoitoon. Raskaammissa puutarhatöissä avustavat nuoremmat polvet ja notkeammat ikätoverit.  Osallistumista on omien tarinoiden ja muistojen kertominen. Lähtökohtana on puutarhasta ja seurasta nauttiminen. Kaikenikäisille on tärkeää olla osa yhteisöa ja auttaa muita. Jokainen osallistuu omana itsenään, omilla vitseillään ja persoonallaan sallivassa ja hyväksyvässä ilmapiirissä.

Luonto on ihmeellinen, kasvua seuratessa saa voimaa. Myös pienet kokeilut, esimerkiksi luonnon armoille ”Ei saa kastella” -kyltin komentamana kuivahtaneet niittykukat saattavat hyväntuulista porukkaa naurattaa. ”Kiveriön keitaan kuulut salaatit” taas ovat saaneet säälle sopivasti vettä. Näiden rapealehtisten vihreiden maine on kiirinyt suusta suuhun ympäri Lahtea herkuttelijoiden toimesta. Muun muassa tälläistä kommellusta sattui helteisessä heinäkuussa 2021.