Puutarhatoiminta

Niittykestit – ikäihmisten kohtaamispaikka kesällä 2021

Niittykestit on kotona asuville ikääntyneille suunnattu koko kesän mittainen kohtaamispaikka. Kesällä 2021 kokoonnuimme Mukkulan, Kiveriön ja Paavolan kaupunginosissa. Kesän 2022 osalta seuraa ilmoittelua.

Niittykesteillä ikääntyneet voivat virkistyä niittykukkien ja hyötykasvien keskellä toisiaan tavaten. Mukana puutarhojen hoidossa Lahden ympäristöpaja, nuoret kesätyöntekijämme ja vapaaehtoisemme.

Nautiskelua Niittykesteillä. Kuva: Eini Sairola

Niittykesteillä on mahdollista myös osallistua istutusten hoitoon.

Olemme myös tehneet pieniä ympäristötekoja; rakensimme hyönteishotelleja ja perhosbaareja.

 

 

Toini ja Airi kastelukannujen kanssa. Kuva: Eini Sairola. 


Hyönteishotellitalkoot Laaksokadulla. Kuva: Helmi

Retiisit yhteisestä puutarhasta. Kuva: Eini Sairola

Olemme osa Lahden Ympäristöpääkaupunki 2021 -ohjelmaa! Löydät kaikki tapahtumat osoitteesta greenlahti.fi/tapahtuma-arkisto

Mukkulassa temme yhteistyötä LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun Yhteinen Mukkula-projektin kanssa.

#niittykestit #yhteisöllinenpuutarha #sukupolvetkohtaa #lahdenympäristöpaja #yhteinenmukkula #lahdenlahimmaispalvelu #TehtyKestäväksi #GreenLahti #ympäristöpääkaupunki

Kohdataan Niityllä, kesän 2021 postikortit ja hyönteishotelliaihiot.  Teksti ylempi kortti: Yona Aihiot: Lahden ympäristöpaja Korttien suunnittelu: Hanna Virtanen Kuva: Helmi Ahvenniemi
Alussa oli siemeniä, haave ja hyvä porukka. Toukokuu 2021. Kuva: Eini Sairola

TARINAA PUUTARHAtoiminnasta menneiltä vuosilta:

”Parasta on upottaa sormet multaan, seurata kasvien kasvua ja nauttia yhdessä sadosta” 

Omatoimipuutarha toi hyvinvointia kotona asuville ikäihmisille –
ryhmätoiminnan taukoaminen ei estänyt puutarhassa toimimista kesällä 2020. Kasvatimme hyötykasveja ja toivekukkia. Puutarha laitettiin talviteloille syyskuun lopussa.

Perinteiset sadonkorjuujuhlat järjestettiin perjantaina 28.8.2020. Iloista väkea oli paikalla ja hyvä tunnelma ja kohtaamisen riemu välittyi kaikille! Mukava juttu, että kerholaisia ympäri kaupunkia oli paikalla ja turvavälit toteutuivat hienosti. Kiitos mukana olleille Salpauksen opiskelijoille sekä Oijalan luomutilan Matille!

Ryhmätoiminnan tauko ei estänyt Kiveriön puutarhassa käymistä kesällä 2020. Hyötyviljelylaatikoihin yhdessä istutetut yrtit ja salaatit ovat kaikkien ihailtavana. Kukkalaatikkojen lempikukat ilahduttavat niin asukkaita kuin vierailijoitakin. Ensimmäisenä toimintavuonna toivekasvina istutettu kirsikkapuukin voi hyvin. Lue lisää Etelä-Suomen Sanomista 5.7.2020 Haastattelussa Eeva, Olivier ja Jonna.

Osallistua saa omatoimisesti itselle sopivalla tavalla: kuopsuttamalla, kastelemalla, nyppimällä tai vaikka vaan ihastelemalla. Puutarhaan saa myös tulla jutustelemaan ja nauttimaan vihreästä keitaasta. Sinä ikäihminen tai eläkeläinen- voit ottaa oman pussin mukaan ja napata salaattia leivän päälle yhteisestä puutarhasta.

Iloinen Irja napsii ruohosipulia. Puutarha tuo iloa 🙂

 

 

 

 

Hirsimetsäntiellä Kiveriössä yhteisöllistä puutarhatoimintaa on järjestetty vuodesta 2016 alkaen. Lantiokorkuiset kasvulaatikot ovat jokaiselle ikäihmisille mahdollisuus osallistua omien voimien mukaan puutarhan hoitoon. Raskaammissa puutarhatöissä avustavat nuoremmat polvet ja notkeammat ikätoverit.  Osallistumista on omien tarinoiden ja muistojen kertominen. Lähtökohtana on puutarhasta ja seurasta nauttiminen. Kaikenikäisille on tärkeää olla osa yhteisöa ja auttaa muita. Jokainen osallistuu omana itsenään, omilla vitseillään ja persoonallaan sallivassa ja hyväksyvässä ilmapiirissä.

Luonto on ihmeellinen, kasvua seuratessa saa voimaa. Myös pienet kokeilut, esimerkiksi luonnon armoille ”Ei saa kastella” -kyltin komentamana kuivahtaneet niittykukat saattavat hyväntuulista porukkaa naurattaa. ”Kiveriön keitaan kuulut salaatit” taas ovat saaneet säälle sopivasti vettä. Näiden rapealehtisten vihreiden maine on kiirinyt suusta suuhun ympäri Lahtea herkuttelijoiden toimesta. Muun muassa tälläistä kommellusta sattui helteisessä heinäkuussa 2021.